Jeugdboeken
19 keer Katherine - John Green (opdracht A)
Bedenk vier alternatieve titels voor het boek.
Een verhaal over Dumpers en Gedumpten
Deze titel wijst op hoe Colin in het leven staat. Hij denk namelijk dat er enkel Dumpers en Gedumpten zijn, niets tussenin en ook niets daarbuiten. Zo is de menseheid opgedeeld en niet anders. Daarom net vond ik het interessant om dit in de titel te verwerken. Naarmate het boek vordert, lijkt zijn mensbeeld te veranderen en komt hij langzaam tot de conclusie dat het leven om meer draait dan enkel die twee termen en de liefde. Er bestaat zoiets als een grijze zone en zijn avonturen in Gutshot, Tennessee doen hem dat realiseren. Verder geeft de titel al een kleine hint naar het verhaal, maar net zoals bij de oorspronkelijke titel vertelt hij eigenijk niets.
of hoe Katherine een Lindsey werd
Het is duidelijk dat in deze titel het theorama van de Dumper en de Gedumpte verwerkt zit. Het leek me wel interssant om het in een titel te verwerken en het is ook een blikvanger. Het tweede deel van de titel zorgt er dan weer voor dat het wiskundige aspect lezers niet zal afschrikken om het boek toch vast te pakken en mee naar huis te nemen. Misschien verraadt het tweede deel wel wat over het verhaal, maar ik vind het niet storend omdat het al vrij snel duidelijk was dat Colin en Lindsey samen gingen eindigen.
Een wonderkind in Tennessee
Dit is een vrij duidelijke titel. Wonderkind slaat duidelijk op Colin en Tennessee slaat op de locatie van het verhaal. Er zit geen echte achterliggende boodschap in, maar is eerder eenduidig. Toch geeft de titel niets prijs over het verhaal zelf. Met een personage en een locatie als achtergrondkennis ben je niets, letterlijk alles kan nog gebeuren. Tegen dit punt in deze opdracht zal het misschien opvallen dat ik meer fan ben van titels die veel aan de verbeelding overlaten dan titels die het boek samenvatten. Aan die laatste heb je niets vind ik, ze nemen al een stuk weg van het ontdekken van een boek, een verhaal.
A cereal nonlivings sloth, a challenge violin snorts of simpelweg: Colin Singletons verhaal
Colin is een kei in anagrammen maken dus daar heb ik mijn mosterd gehaald voor deze titel. Misschien is hij wat lang, maar dat kan geen kwaad vind ik omdat Colin het ook niet kan laten om veel te vertellen. Of het lezers zou afschrikken dat het zo'n lange titel is, weet ik niet. Mij als lezer allesinds niet. Het enige jammere is wel dat de anagrammen in het Engels zijn. Maar langs de andere kant, het publiek waarvoor de boeken is bedoeld, kent al wel enkele woorden Engels.
Evaluatie opdracht
Als lezer
Vanuit mijn eigen perspectief vond ik het een leuke opdracht, maar wel een moeilijke. Het doet je erbij stilstaan dat een titel kiezen voor een boek toch niet de gemakkelijkste opdracht is van het hele makingsproces. Je hebt zoveel keuze want er zijn zoveel aspecten van een boek waar je op kan focussen. Zeker bij dit boek. Je hebt de grote lijn, maar er zijn nog zoveel randaspecten die ook belangrijk zijn voor het verhaal en waar je ook een leuke titel mee kan maken.
Als leerkracht
Dit is een interessante opdracht voor leerlingen omdat je ten eerste hier perfect mee kan testen of ze het boek werkelijk hebben gelezen. Gaan ze voor de duidelijke en voor de hand liggende titels, weet je meestal al hoe laat het is. Vervolgens doet de opdracht de leerlingen ook nadenken bij de inhoud. Het leert ze een mening vormen over de bestaande titel en stuurt ze vervolgens op een creatief pad om er zelf een te bedenken. Zoals ik hierboven al beschreef is het ook niet de meest gemakkelijke opdracht, al lijkt het op het eerste zicht misschien wel.
Bron: Green, J. (2014). 19 Keer Katherine. Rotterdam: Lemniscaat
De boekendief - Markus Zusak (opdracht B4)
Ontwerp een nieuwe omslag voor het boek, eventueel met een andere titel. Je motiveert in een doorlopende tekst waarom je voor dit ontwerp gekozen hebt. Je schrijft ook een tekstje voor het achterflap.
Dit is de nieuwe omslag die ik voor De boekendief heb ontworpen. Het eerste wat eraan opvalt is dat het een zeer donkere omslag is. Jammer genoeg is De boekendief ook een erg donker verhaal. Ik heb voor het zwart-witte gekozen omdat het een sterker beeld oplevert.
Als het zwart-wit even achterwege wordt gelaten zijn de volgende zaken die er meteen uitspringen de bommenwerpers. Ze werpen echter geen bommen, maar boeken. Daarmee wilde ik het belang van zowel de grote rol die de oorlog in het verhaal speelt, als de rol die de boeken hebben. Van geen van beiden kunnen we ontkennen dat ze onbelangrijk zijn in het verhaal. Ik hoopte zo de aandacht de vestigen op deze twee aspecten. Het zijn ook net de boeken en de bommenwerpers die de mensen in het boek samenbrengen. Hiermee verwijs ik naar het hoofdstuk waar Liesel voorleest in de schuilkelders. Naast het hoofdstuk waarin Max zijn boek voorstelt, is dit mijn favoriet.
Korte samenvatting
De boekendief gaat over Liesel, een meisje dat haar kindertijd beleeft in Duitsland tijdens WOII. Omdat haar moeder wordt beschuldigt van communisme is het niet veilig bij haar, worden Liesel en haar broertje naar een pleeggezin gebracht. Haar broertje sterft echter voor ze daar aankomen. Op de begrafenis vindt Liesel een boek, het duurt niet snel voor ze een beslissing maakt en Liesel steelt het boek. Dit is het eerste van vele boeken in haar collectie.Als snel bereikt de oorlog een hoogtepunt en moet Liesel hiermee omgaan. Haar familie helpt een Jood onderduiken, ondergaat meerdere bombardementen en leeft in armoede.
Liesels verhaal wordt zeer toepasselijk verteld door de Dood die soms voor bijzondere insteken zorgt in het verhaal.
Evaluatie opdracht
Als lezer
De opdracht om een nieuwe omslag bij het boek te maken is als lezer leuk. Dat komt hoogstwaarschijnlijk omdat het je creatief aan het werk zet. Verder is het ook niet zo moeilijk. Je hebt meestal al snel een idee in je hoofd over hoe de omslag eruit moet zien. Daarnaast is het ook een persoonlijke opdracht, jij zelf kiest wat je mooi vindt of wat jij waardevol genoeg vindt om op de omslag te zetten.
Als leekracht
Als leerkracht vind ik de opdracht minder interessant. De leerlingen hoeven het boek niet te lezen om een nieuwe omslag van het boek te kunnen maken. Daarnaast is de opdracht ook gemakkelijk, zoals ik hierboven al zei. Dat maakt de opdracht ideaal voor leerlingen die er makkelijk af willen komen.
Aan de andere kant is en blijft het wel een leuke opdracht. Het is eens iets anders als een interview of een krantenartikel over het boek maken. Ik zou de opdracht ertussen laten staan, maar ik zou er dan wel voor zorgen dat dit niet de enige opdracht is die ze moeten maken. Zo heb je toch nog een controlemoment om te kijken of de leerlinge het boek wel echt gelezen heeft en zorg je ervoor dat de opdrachten qua zwaarte in balans blijven.
Bron: Zusak, M. (2014). De boekendief. Amsterdam: The house of books.